W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio podawane były z reguły jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w ofercie lokalów oraz restauracji z rodzimą…
WięcejTematyka żywnościowa
Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszonki są tak samo zdrowe, co smaczne. Jak przygotować ogórki kwaszone? Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą i stawia się…
WięcejNajpopularniejsze soki z kiszonych warzyw
Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Od kilku lat jednakże często wspomina się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami. Obniża poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie przekazywanych…
WięcejPrzetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać licznymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni towarów wyprodukowanych z żywności eko. Ekologiczna żywność – rośliny hodowane z zachowaniem najważniejszych reguł rolnictwa ekologicznego Aby dany wyrób oferowany w naszym kraju…
WięcejZamienniki kapsułek A Modo Mio – mieszanki robusty i arabiki
Marek wytwarzających kawę są tysiące, niemniej jednak Lavazza nieustannie plasuje się w czołówce tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, że początek marki Lavazza sięga końca XIX w. w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20$ nabył mały obiekt handlowy, gdzie mielono ziarna kawowca i przygotowywano ich oryginalne kompozycje. Podbiły one w mgnieniu oka serca mieszkańców miasta. Sto lat później marka Lavazza w dalszym ciągu zachwyca jakością swoich kaw, ustanawiając wzorce także w…
WięcejKompatybilne kapsułki do ekspresu Nespresso i ich różnorodność
Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych na rynku. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo pozyskiwały kolejnych zwolenników. Aktualnie jest to marka znana na całym świecie, a urządzenia z tym systemem wykonuje wiele popularnych firm. Czy można nabyć zamienniki kapsułek Nespresso? Decydując się na zakup ekspresu opartego o system Nespresso, wiele osób obawia się, czy będzie zmuszona wyłącznie do zakupu kapsułek do kawy od jednego producenta….
WięcejPrzepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?
Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do Grecji, żeby napić się frappe! Zobacz, jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu. Historia kawy mrożonej frappe W 1957 roku w greckich Salonikach odbywały się…
WięcejCo zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty
Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i użyć ich do przetworów, ciast, deserów lub innych przekąsek. Co zrobić z owocami z nalewki? Według podstawowej reguły, której przestrzegają prawie wszyscy amatorzy domowych nalewek, owoce z nalewki można podzielić na 2 podstawowe kategorie: miękkich oraz twardych. Do pierwszej grupy można zaliczyć m.in. truskawki, czereśnie,…
WięcejJak zrobić nalewkę? Poradnik krok po kroku dla początkujących
Domowe sporządzanie wysokoprocentowych trunków cieszy się coraz większą popularnością. Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w tej dziedzinie, przygotowaliśmy kompleksowy poradnik o tym, jak zrobić nalewkę krok po kroku. Radzimy i przestrzegamy przed popularnymi błędami, popełnianymi w trakcie produkcji. Jak zrobić nalewkę? Poznaj 2 etapy Osoby mniej doświadczone w robieniu domowych trunków, nie zawsze wiedzą, że nalewki robi się dwuetapowo: Etap 1: macerowanie – trwa od kilku dni nawet do kilku miesięcy, Etap 2:…
WięcejKurs gotowania dla dzieci – proste zadania dla małych kucharzy
Dzieci lubią uczestniczyć w gotowaniu – przystrajać wypieki bądź wybierać i przynosić składniki. Chcesz podsycić fascynację Twojego malucha? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w przedziale wiekowym od sześciu do dziesięciu lat. W trakcie warsztatów dzieci rozwijają swoją kreatywność oraz uczą się samodzielności i co bardzo ważne – zyskują przydatne umiejętności. A w tym samym…
Więcej