Sok z kiszonej kapusty kupisz na superbutelki.pl.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wracają do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają również inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one także tarcze ochronną podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]