Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Jeśli szukasz soli himalajskiej, koniecznie sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je w gastronomii?

Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, cynk czy selen, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, żelaza i wapnia

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią cynku, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]