Szukasz więcej informacji dotyczących przetworów ekologicznych? Skieruj się na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać licznymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni towarów wyprodukowanych z żywności eko.
Ekologiczna żywność – rośliny hodowane z zachowaniem najważniejszych reguł rolnictwa ekologicznego
Aby dany wyrób oferowany w naszym kraju mógł zwać się „eko”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wyprodukowane muszą posiadać konkretne certyfikaty wydawane przez uprawnione do tego instytucje. Fundamentalnym jednak cechą spożywczych wyrobów eko jest to, że wykorzystane do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe czy wywołują zasolenie gleby, a natryski upraw syntetycznymi pestycydami często skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Natomiast ekologiczna uprawa powoduje, że owoce oraz warzywa mają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.
Jak powinna być oznakowana zdrowa żywność eko?
Przetwory ekologiczne są poddawane nieustannemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym też w czasie przechowywania i przewozu. Co kluczowe, jeśli produkt spełnia kryteria, jego producent oprócz typowych informacji m.in. o wadze netto, miejscu produkcji składników, dacie przydatności do spożycia, kaloryczności czy temperaturze przechowywania, musi także koniecznie wskazać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej niniejszy produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli białe gwiazdy tworzące w kształt listka. Poszukując żywności eko trzeba więc czytać starannie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o zdobytych certyfikatach.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]