Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Jeśli potrzebujesz kiszonych ogórków, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszonki są tak samo zdrowe, co smaczne.

Jak przygotować ogórki kwaszone?

Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą i stawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po paru dniach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, lecz walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić również innymi dodatkami, np. liśćmi laurowymi, ziarnami gorczycy czy cząstkami chrzanu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarnią, w której może przechowywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że trzeba odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem albo w woreczkach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Dlaczego powinno się jeść kwaszone ogórki?

Od stuleci powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, ponieważ razem z kiszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziałują na ich florę, wspomagając tym samym proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminę C, K1 i A, witaminy z grupy B, jak również sporo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, potas czy cynk. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w trakcie kiszenia mikroelementy przechodzą po części do soku. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]