Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Więcej informacji o soku z kapusty kiszonej.

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Od kilku lat jednakże często wspomina się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.

Obniża poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty raz za razem przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest cierpki, ale niezmiernie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to zasadniczo bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, E, C oraz A, jak również liczne minerały, jak m.in. sód, potas i żelazo. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go regularnie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się także osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym sokiem nie należy przesadzać – wystarczy pić maksymalnie 1 kubeczek soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?

Innym lubianym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania, a który spożywamy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: pozytywnie wpływa na przemianę materii, poprawia koncentrację, a przy tym obniża ciśnienie. Choć buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom cierpiącym na reumatyzm lub choroby nerek.

Jeżeli nie masz możliwości, żeby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim sklepie bądź zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż soki tego rodzaju powinno się przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]