Więcej o żurze na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio podawane były z reguły jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w ofercie lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki żytniej bądź pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeżeli spyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, choć trzeba dobitnie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne preferencje oraz wprawę kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kiszonej albo z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, gdyż w ramach tej grupy zup można wymienić 3 rodzaje:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany przeważnie z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.
Baza na barszcz biały i żurek? Zrobić samodzielnie czy kupić?
Przyrządzanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. Na portalach kulinarnych znajduje się mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak domowy zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli ochota np. na żurek zaatakuje was znienacka, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których ugotujemy wyśmienity barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]