Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je w gastronomii? Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza? Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas…

Więcej

Naszyjniki

Naszyjniki

Odpowiednio dopasowany, piękny naszyjnik może sprawić, że kobieta, która go nosi będzie wyglądała oszałamiająco. Szczególnie często stanowi uzupełnienie wieczorowych kreacji, tym samym stając się nieodłącznym elementem stroju. Od jak dawna naszyjniki są w modzie? Już w czasach prehistorycznych powstawały pierwsze ozdoby tego rodzaju. Panie zakładały na szyję naszyjniki zrobione z różnobarwnych kamyków, muszelek czy pazurów, tymczasem panowie dumnie nosili ozdoby z kłów, zębów lub kości upolowanych przez nich zwierząt stroju, obok bransolet i siatek na…

Więcej

Kryminalne książki, horrory i thrillery – lektura strachu i przyjemności

Kryminalne książki, horrory i thrillery – lektura strachu i przyjemności

Pokaźna grupa osób to wielbiciele strasznych opowiadań. Niektórzy gustują w historiach na granicy makabry, inni lubią zagłębiać się w głębokie zakątki zawiłych procesów myślowych bestialskich kryminalistów oraz seryjnych morderców. W natłoku kanałów telewizyjnych i podcastów, na których dostępnych są tysiące produkcji opowiadających odbiorcom historie z życia wzięte oraz te całkiem zmyślone, w dalszym ciągu jedną z najprzyjemniejszych form styczności z nimi jest literatura kryminalna. Książki kryminalne oraz thrillery – dlaczego się bać? Amator kryminałów i…

Więcej

Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym

Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym

W ostatnich latach z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje potrzebę błyskawicznego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio podawane były z reguły jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w ofercie lokalów oraz restauracji z rodzimą…

Więcej

Lekkie i kompaktowe domowe urządzenie do drenażu limfatycznego

Lekkie i kompaktowe domowe urządzenie do drenażu limfatycznego

Presoterapia to technika masażu, której intencją jest poprawa cyrkulacji chłonki w organizmie. Masaż manualny opracował duński fizjoterapeuta blisko wiek temu – to zestaw najrozmaitszych chwytów terapeutycznych, m.in. ruchów czerpiących oraz okrężnych, których siłę i częstotliwość fizjoterapeuta dostosowuje indywidualnie do miejsca ucisku, jak i stanu zdrowia pacjenta. Maszyna do drenażu limfatycznego – masaż uciskowy bez udziału fizjoterapeuty W ostatnich latach w gabinetach fizjoterapeutów często używane są maszyny do drenażu limfatycznego, które symulują masaż wykonywany ręcznie. Taki…

Więcej

Zakupy w hurtowni opakowań szklanych – dlaczego warto?

Zakupy w hurtowni opakowań szklanych – dlaczego warto?

Przetwórstwo artykułów spożywczych jest sektorem gospodarki, który dopóki będzie trwać ludzkość nie zaniknie. Mimo tego, iż większość rynku produktów spożywczych należy do potężnych koncernów, jest to także sektor, w którym wyśmienicie radzą sobie małe firmy, o ile zachęcą klienta do swojego smacznego, autorskiego bądź ekologicznego produktu. Gotowe do sprzedaży pożywienie musi zostać zabezpieczone tak, aby wyrób długo zachował zdatność do spożycia, a więc m.in. w szklane butelki oraz słoiki. Plusem tego typu opakowań jest to,…

Więcej

Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszonki są tak samo zdrowe, co smaczne. Jak przygotować ogórki kwaszone? Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą i stawia się…

Więcej

Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Od kilku lat jednakże często wspomina się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami. Obniża poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie przekazywanych…

Więcej

Blacha dachowa – trwałe pokrycia z ocynkowanej stali

Blacha dachowa – trwałe pokrycia z ocynkowanej stali

Blachodachówki to obecnie jeden z najpopularniejszych typów pokryć dachowych. Bez wątpienia znaczne zainteresowanie, jakim to rozwiązanie cieszy się wśród budowlańców nie bierze się znikąd. Blachodachówki mają wiele atutów, czyniących z nich znakomity wybór zarówno w przypadku nowych budynków, jak i remontów tych już istniejących – zwłaszcza wiekowych. Blachodachówka to także bardzo uniwersalna technologia, znajdująca zastosowanie w licznych gałęziach budownictwa. Powszechnie wykorzystuje się ją w domach mieszkalnych (wielorodzinnych i jednorodzinnych), jak również gospodarczych i komercyjnych. Warto…

Więcej

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX w., artykuły konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać licznymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni towarów wyprodukowanych z żywności eko. Ekologiczna żywność – rośliny hodowane z zachowaniem najważniejszych reguł rolnictwa ekologicznego Aby dany wyrób oferowany w naszym kraju…

Więcej
1 2 3 13